VIETNAMESE AND TEA CULTURE
Vietnamese tea culture and art of enjoying tea have existed for a long time, blending in every corner and place, from roadside bars and cozy meals to luxurious restaurants. "Phong trà" (tea drinking style) demonstrates a rich range of cultural and behavioral aspects of the Vietnamese people.
The Vietnamese people have a traditional and cultural high community life through the way of drinking tea. Therefore, the "phong trà" of Vietnamese people is very agile: not too fastidious, but not too simple: not too ritual, but not too commonplace - a flexible combination in the art of enjoying tea. Expressed in Vietnamese people’s way of living in a stable and peaceful lifestyle.
In order to have a good tea time with complete rituals, the following criteria must be met: Nhất thủy (meaning water for making tea), Nhì trà (which is the kind of tea that Vietnamese people often drink - green tea), Tam bôi, Tứ bình (tea cup and tea pot), Ngũ quần anh (meaning tea friends - the dear friend who enjoys tea with us). Tea connoisseurs often choose a time to drink tea in the early morning (around 4-5 am - the time of yin-yang harmony, when the night ends and the new day comes), drinking tea in this moment of harmony is not only beneficial to the health but also the soul, leading the soul of the tea drinker to the good things. In addition, tea is often drunk when one confers or is busy, when one needs a relaxing minute to relieve stress or alertness to think through something
[NGƯỜI VIỆT VÀ VĂN HÓA TRÀ]
Văn hóa trà và nghệ thuật thưởng trà của người Việt đã có từ rất lâu, len lỏi trong mọi ngóc ngách, từ quán nước ven đường, từ bữa cơm ấm cúng đến những nhà hàng sang trọng. “Phong trà” (phong cách uống trà) thể hiện phong phú những khía cạnh văn hoá ứng xử của người dân Việt.
Người Việt có tinh thần văn hoá truyền thống và đời sống cộng đồng cao thể hiện qua cách uống trà. Bởi vậy, “phong trà” của người Việt rất uyển chuyển nhanh nhạy, bao quát: không quá cầu kỳ, nhưng cũng không quá đơn giản: không quá nghi lễ, nhưng cũng không quá bình dân - một sự kết hợp uyển chuyển đến trung dung trong nghệ thuật thưởng trà. Thể hiện ở con người Việt trong cái lối sống ổn định, an nhàn, bình thản.
Để có một cuộc trà ngon với đầy đủ lễ nghi phải hội đủ những tiêu chí: Nhất thuỷ (tức nước pha trà), Nhì trà (là loại trà người Việt thường uống- trà xanh), Tam bôi, Tứ bình (là dụng cụ để pha trà và uống trà), Ngũ quần anh (tức bạn trà – người bạn tri âm cùng ta thưởng trà). Người thưởng trà sành điệu thường chọn thời điểm uống trà khi tờ mờ sáng (khoảng 4-5 giờ sáng - thời khắc âm dương giao hòa, đêm qua ngày tới), uống trà vào thời khắc giao hòa này chẳng những có lợi cho sức khỏe mà còn cả tâm hồn, hướng hồn người thưởng trà tới những điều tốt đẹp. Ngoài ra, trà thường được uống khi ta hàn huyên tâm sự hay công việc bận rộn, khi cần một phút thư giãn xả stress hay tỉnh táo để suy nghĩ thấu suốt về một vấn đề nào đó.
Thông tin liên lạc/ Contact information:
Email: sanse.vietnam@gmail.com
Instagram: @sanse.vietnam