HOW TO USE GREEN TEA
Green tea is a popular drink with Vietnamese people and brings about many wonderful health benefits. But do you know how to drink green tea “correctly"?
Despite bringing a myriad of divine uses to health, it is not always recommended to drink tea, green tea should be taken in after breakfast about 30 minutes to help stay mentally awake and replenish energy for a day of productivity and efficiency. Avoid the use of tea in the evening so as not to cause insomnia and/or plaster.
A mistake that people often make when brewing a tea is to use boiling water to brew green tea. But boiling water will damage the structure of tannin compounds, as well as some beneficial substances. Therefore, it is recommended to make tea at temperatures between 75 ° C-85 ° C.
There are two traditional ways of making green teas:”thuong dau phap" and “ha dau phap".
When making tea with the “thuong dau phap" method, pour hot water temperature from 75 °C – 85 °C in the water and then slowly drop the tea (this is the appropriate way to use premium green teas such as SANSE tea).The traditional phase of the first step is to filter tea and then pour water into the teapot. For powdered tea, water temperature should only be between 40 °C - 60 °C and brewed in the 2gr quantitative for 450ml of water and not too much since it will cause the tea to be dense.
“Ha dau phap" is suitable for most green teas, first put tea in the cup and then add hot water about 85 °c then you can enjoy a cup of delicious green tea.
When green tea is properly brewed, it will bring a sense of appetite, incense and taste will be bold, while bringing benefits to health abundantly.
[CÁCH SỬ DỤNG TRÀ XANH]
Trà xanh là thức uống quen thuộc trong người dân Việt Nam và đem lại nhiều lợi ích cho sức khỏe. Thế nhưng liệu bạn đã biết uống trà xanh sao cho “đúng chuẩn"?
Tuy mang lại vô số những công dụng thần kỳ cho sức khoẻ nhưng không phải lúc nào uống trà cũng thích hợp, trà xanh nên được uống vào sau bữa sáng khoảng 30 phút để giúp tinh thần tỉnh táo và nạp đầy năng lượng cho một ngày làm việc năng suất và hiệu quả. Tránh sử dụng trà vào buổi tối để không gây ra hiện tượng mất ngủ, trằn trọc.
Một sai lầm mà mọi người thường mắc phải khi pha trà đó là sử dụng nước sôi để pha trà xanh. Nhưng nước sôi sẽ làm phá hỏng kết cấu hợp chất tanin, cũng như một số chất có lợi. Vì vậy, nên pha trà ở nhiệt độ từ 75 °C- 85 °C
Có hai cách pha trà xanh phổ biến đó là: thượng đầu pháp và hạ đầu pháp.
Khi pha trà theo phương pháp thượng đầu pháp, đổ nước nóng có nhiệt độ từ 75 °C – 85 °C vào trong cốc nước rồi mới từ từ thả trà vào (đây là cách thích hợp để pha những loại trà xanh cao cấp như trà SANSE). Cách pha truyền thống có bước đầu tiên là phải tráng trà rồi sau đó mới đổ nước vào để hãm trà. Đối với trà bột, nhiệt độ nước chỉ nên để ở khoảng từ 40 °C - 60°C và pha theo định lượng 2gr cho 450ml nước và không nên cho quá nhiều sẽ khiến trà bị đậm đặc.
Hạ đầu pháp lại phù hợp với hầu hết các loại trà xanh, đầu tiên cho trà vào cốc rồi thêm nước nóng khoảng 85°C vậy là đã có thể thưởng thức một cốc trà xanh thơm ngon.
Khi trà xanh được pha đúng chuẩn, sẽ mang tới cảm giác ngon miệng, hương và vị trà sẽ đậm đà, đồng thời mang lại lợi ích cho sức khỏe dồi dào.
Thông tin liên lạc/ Contact information:
Email: sanse.vietnam@gmail.com
Instagram: @sanse.vietnam